De Sint Janschool uit Breezand is woensdag 23 maart de winnaar geworden van het 6e Schoolzwemkampioenschap van de gemeente Hollands Kroon. Ook dit jaar weer werd dit spannende zwemfestijn in zwembad Den Kriec
k gehouden. Na een zeer spannende strijd wist de Sint Janschool, onder het oog van een zeer enthousiaste wethouder van sportzaken Frits Westerkamp, de Sint Antoniusschool en OBS de Snip uit Nieuwe Niedorp nipt voor te blijven.

Deze drie scholen wisten zich hierdoor wel te plaatsen voor het provinciaal kampioenschap wat in de maand mei zal worden gehouden. Indien een van deze scholen zich bij die beste drie weet te plaatsen dan mogen ze zelfs meedoen aan het Nederlands scholenkampioenschap.

Meer dan 130 kinderen waren die middag aanwezig om namens hun school te strijden voor een zo goed mogelijke positie en dat deden zij allen op hun geheel eigen wijze. Met name Lieke Hollander van de St. Janschool maakte grote indruk en zij wist beide afstanden, de 50 meter vrije slag en de 50 meter rugslag met groot verschil in tijd ten opzichte van de nummers twee en drie in haar voordeel te beslechten. De eerste drie van elke afstand kregen een medaille en alle andere deelnemers ontvingen een diploma met daarop hun gezwommen tijden van de organisatie.

De start was met meerdere estafettes waarbij het de organisatie was gelukt om alle kinderen mee te laten doen, zodat ook kinderen van meerdere scholen een team deelden, en daar ging het dak van zwembad de Krieck er bijna letterlijk af door alle aanmoedigingen van de kinderen, begeleiders en ouders.

Voor de school die de meeste medailles behaalde was de grote wisselbeker beschikbaar gesteld en het bleek uiteindelijk dezelfde Sint Janschool te zijn die, met één medaille meer dan de Sint Antoniusschool, deze wist binnen te slepen.

Veel scholen uit de voormalige gemeenten Wieringermeer, Anna Paulowna en Niedorp waren aanwezig maar het was jammer dat voor de 5e achtereenvolgende keer de scholen uit de voormalige gemeente Wieringen schitterden door afwezigheid. Wellicht dat de volgende gemeenteraads-verkiezingen hier een positieve inbreng kan geven als de partijen besluiten om een subsidie te verlenen aan het zwembad in Hippolytushoef onder de voorwaarde dat de scholen meerdere zich teams inschrijven.

Maar dat deed aan de wedstrijdspanning niet af en uiteindelijk gingen alle deelnemers maar ook de organisatie en de vele vrijwilligers moe maar zeer voldaan weer huiswaarts en op naar het 7e kampioenschap. Hierbij een opsomming van de medaille winnaars: Medaillelijst

Organisatie Schoolzwemkampioenschap Hollands Kroon: Donja Wagenaar, Louis Bakker, Robin en René Stammes.