Het Zwem-ABC

Het Zwem-ABC bestaat uit 3 nationale zwemdiploma's: A, B en C. Het Zwem-ABC is inhoudelijk gericht op het jonge kind (vanaf 4 jaar). De zwemdiploma's A en B zijn waardevolle tussenstapjes, maar wie het zwemdiploma C op zak heeft is een echte vriend van het water geworden.

De eerste reeks zwemlessen
Bij het Zwem-ABC wordt in het begin veel aandacht besteed aan het watervrij maken van kinderen. Dit is een hele belangrijke periode. Hierin wordt de basis gelegd voor het leren zwemmen. Kinderen leren drijven op de borst en rug, te water gaan en er uit klimmen, draaien van borst naar rug naar borst, onder water gaan, onder water kijken en zoeken. Deze zaken zorgen ervoor dat kinderen het water leren kennen en zich er prettig in gaan voelen.

Veel oefeningen worden in spelvorm aangeboden, omdat dat voor jonge kinderen de beste manier is om iets te leren. Denk dus niet dat het kind alleen maar speelt in het water. Ieder spel heeft een bedoeling. Na deze periode van watervrij maken is het tijd voor de volgende fase: de zwemslagen.

Zwemslagen en nog meer vaardigheden
Bij het Zwem-ABC leren kinderen vanaf het begin 4 zwemslagen: enkelvoudige rugslag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. Deze laatste 2 zijn kennismakingsslagen en worden bij ieder diploma moeilijker. Behalve aan de zwemslagen blijft ook aandacht besteed worden aan allerlei oefeningen in diep water, zoals verschillende manieren van in het water gaan, onder water zwemmen, klimmen en klauteren op een vlot en op de kant, naar de bodem gaan en ook het zwemmen met kleren aan komt tijdens de lessen aan de orde.

Zwemvaardigheid en snorkelen
Na het behalen van het C diploma kan je, om nog beter te leren zwemmen en vrijer in het water te zijn of als voorbereiding op een andere zwemsport (bijvoorbeeld wedstrijdzwemmen, waterpolo of synchroonzwemmen), doorgaan voor zwemvaardigheid 1, 2 en 3. Daarnaast kan je nog verder gaan voor snorkelen 1, 2 en 3.

Kijkdagen
Voor de kinderen in het instructiebad zijn er speciale kijkdagen, deze staan vermeld op het publicatiebord in de hal. In de regel is dit elke laatste volle week van de maand op dinsdag, woensdag en donderdag.

Proefzwemmen
Een week voor het afzwemmen wordt er proef gezwommen, dit is de laatste bepaling om te kijken of de kinderen klaar zijn voor het examen en een mooie manier om de kinderen te laten wennen aan de examen sfeer. De proef en afzwem datums worden elk jaar voor een jaar vast gesteld.

Lesgeld

Door toegenomen exploitatiekosten is de vereniging genoodzaakt het lesgeld te verhogen tot € 40,=per maand. De vereniging gaat per 1 oktober 2020 over op automatische incasso. Contant of per pin betalen is dan niet meer mogelijk. De incasso machtiging zal geheel digitaal worden afgewikkeld. Dit gebeurt binnen uw eigen vertrouwde (beveiligde) bankomgeving. Na ontvangst van de eerste betaling krijgt u een leskaart. Incasso vindt plaats rond de eerste van de maand. Voor de maanden juli en augustus hoeft u geen lesgeld te betalen.
Bij ziekte die langer duurt dan 14 dagen, hoeft u geen lesgeld te betalen als u dit aan het begin van de ziekte gemeld heeft bij de commissie elementair.

Inschrijven zwemles

Schrijf uw kind nu in voor zwemles. Na het verzenden van het inschrijfformulier, ontvangt u een email met de gegevens die u heeft ingevoerd. Automatisch wordt uw kind dan op de wachtlijst gezet.

Contactpersonen

zwemles@denkrieck.nl

Voor vragen bereik ons via het contactformulier.

Lestijden en lesdagen

Zwemdiploma A: 1x per week 3 kwartier.
Zwemdiploma B, C en hogere diploma’s: 1x per week 1 uur.

 • maandag 
 • woensdag 
 • vrijdag
 • donderdag
 • vrijdag
 • maandag
 • donderdag
Op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag beginnen de lessen na 14.30u.
De lestijden en lesdagen zijn afhankelijk van de hoeveelheid leerlingen.
Bij Den Krieck wordt het hele jaar door gelest, met uitzondering van de zomervakantie en tussen kerst en nieuwjaarsdag. 
Bij uitzonderingen wordt u tijdig op de hoogte gebracht.

Standaard examen eisen Zwemdiploma A

Standaard examen eisen Zwemdiploma

A A1 proef survival gekleed. Vanaf enige hoogte te water gaan met een voetsprong voorwaarts, na het boven komen aansluitend 15sec watertrappen , gevolgd door 12,5 meter zwemmen , proef afronden met Zelfstandig uit het water klimmen.

A2 proef onderwater oriëntatie Van de kant te water gaan met een sprong (duiken heeft de voorkeur), gevolgd door (zonder boven Komen) onder water zwemmen door een gat op drie meter van de startkant.

A3 proef conditie zwemmen 25 meter schoolslag gevolgd door 25 meter enkelvoudige rugslag gevolgd door 25 meter schoolslag onderbroken door 1 X voetwaarts naar de bodem zakken gevolgd door 25 meter enkelvoudige rugslag

A4 proef Borst en rugcrawl 5 meter borstcrawl 5 meter rugcrawl

A5 proef je vertrouwd voelen in het water Enkele slagen zwemmen op de buik, aansluitend 5sec drijven op de buik , aansluitend enkele slagen zwemmen, gevolgd door Halve draai naar rugligging, gevolgd door 10sec drijven op de rug

A6 proef bovenwater oriëntatie en verplaatsen Van de kant te water gaan met een sprong naar keuze, gevolgd door 60sec watertrappen , waarin twee keer , al watertrappend , een hele draai om de lengte-as.

Badkleding
1. Van de kant te water gaan met een sprong (een kopsprong heeft de voorkeur), direct gevolgd door (zonder boven te komen)
2. onder water zwemmen door een gat in een verticaal in het water hangend zeil dat zich op 3 meter van de (start-)kant bevindt.
3.1. 50 meter schoolslag, proef afmaken met
3.2. 50 meter enkelvoudige rugslag.
4.1. In het water afzetten van de wand, direct gevolgd door
4.2. 5 seconden uitdrijven op de borst, aansluitend enkele meters schoolslag, waarna
4.3. 5 seconden drijven op de borst.
5.1. In het water afzetten van de wand, direct gevolgd door
5.2. 5 seconden uitdrijven op de rug, aansluitend enkele meters enkelvoudige rugslag, waarna 10 seconden drijven op de rug.
6. In het water afzetten van de wand, aansluitend 5 meter borstcrawl.
7. In het water afzetten van de wand, aansluitend 5 meter rugcrawl.
8. Van de kant te water gaan met een sprong naar keuze, gevolgd door 60 seconden watertrappen met gebruik van armen en benen, waarin 2 keer, al watertrappend een hele draai om de lengte-as gemaakt wordt.

Kleding-eisen diplomazwemmen zwemdiploma A
Bij het diplomazwemmen voor het zwemdiploma A dient de kleding te bestaan uit:

 • Badkleding
 • T-shirt, hemd of blouse met mouwen, lange broek (d.w.z. broek met pijpen; broek die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan)
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)

Het is toegestaan dat kandidaten in plaats van een broek/blouse een jurk of rok/blouse dragen. De jurk/rok moet tot over de knie reiken.

Standaard examen eisen Zwemdiploma B

B1 proef survival gekleed

Achterwaarts vallend te water gaan, aansluitend 15sec watertrappen, gevolgd door 50 meter zwemmen, onderbroken door 1 keer onder een

drijvend voorwerp door te zwemmen, daarna zelfstandig op de kant klimmen

B2 onderwater oriëntatie

Van de kant duiken, gevolgd door ( zonder boven te komen)

Onderwater zwemmen door een gat 6 meter van de startkant

B3 proef conditie zwemmen

25 meter schoolslag, 25 meter enkelvoudige rugslag, 25 meter schoolslag, 25 meter enkelvoudige rugslag, 25 meter schoolslag

25 meter enkelvoudige rugslag, onderbroken door 2 x een halve draai om de lengte-as

B4 proef Borst en rugcrawl

10 meter borstcrawl, 10 meter rugcrawl, 

B5 proef je

vertrouwd voelen in het water

In het water springen met een sprong naar keuze, aansluitend 15 sec drijven op de rug, gevolgd door 5 meter wrikken richting het hoofd naar een drijvend

voorwerp, gevolgd door 20 sec met behulp van dat voorwerp drijven ( help houding)

B6 boven water oriënteren en verplaatsen

Van de kant gaan met een sprong naar keuze, aansluitend 60 sec watertrappen met verplaatsen in meerdere

richtingen , proef afronden met 1 X voetwaarts richting de bodem zakken

Badkleding
1. Van de kant te water gaan met een kopsprong, direct gevolgd door (zonder boven te komen)
2. onder water zwemmen door een gat in een verticaal, in het water hangend zeil, dat zich op 6 meter van de (start-)kant bevindt.
3.1. 75 meter schoolslag, onderbroken door 1 keer voetwaarts richting de bodem zakken; proef afmaken met
3.2. 75 meter enkelvoudige rugslag.
4.1. In het water afzetten van de wand, direct gevolgd door
4.2. 5 seconden uitdrijven op de borst, aansluitend enkele meters schoolslag, waarna 7 seconden drijven op de borst.
5. In het water afzetten van de wand, direct gevolgd door 5 seconden uitdrijven op de rug, aansluitend enkele meters enkelvoudige rugslag, waarna 15 seconden drijven op de rug.
6. In het water afzetten van de wand, aansluitend 10 meter borstcrawl.
7. In het water afzetten van de wand, aansluitend 10 meter rugcrawl.
8. Van de kant te water gaan met een sprong naar keuze, gevolgd door 30 seconden watertrappen met gebruik van armen en benen, aansluitend 30 seconden watertrappen met de benen.

Kleding-eisen diplomazwemmen zwemdiploma B
Bij het diplomazwemmen voor het zwemdiploma B dient de kleding te bestaan uit:

 • Badkleding T-shirt, blouse of hemd met lange mouwen
 • Lange broek (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan)
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)

Het is toegestaan dat kandidaten in plaats van een broek/blouse een jurk met lange mouwen of rok/blouse met lange mouwen dragen. De jurk/rok moet tot over de knie reiken.

Standaard examen eisen Zwemdiploma C

C1 proef survival gekleed

Te water gaan met een rol voorover, aansluitend 15 sec watertrappen gevolgd door 30 sec verticaal drijven met behulp van een drijvend
voorwerp ( help houding ) gevolgd door 
5 meter wrikken

Te water gaan met een hurk sprong, aansluitend

100 meter zwemmen, onderbroken door 1 x onder een
drijvend voorwerp door te zwemmen en 1 x erover te klimmen, proef afronden met

Zelfstandig uit het water klimmen

Te water gaan met een sprong naar keuze, enkele slagen
zwemmen, aansluitend 1 meter voor het zeil onder water gaan en door het gat
zwemmen

C2 proef onderwater oriëntatie

Van de kant duiken, gevolgd door (zonder boven te komen)

Onder water zwemmen door het gat 6 meter van de
startkant, proef afronden met

Naar de oppervlakte zwemmen , oriënteren en boven komen
in een soort wak

C3 proef conditie zwemmen

75 meter schoolslag, onderbroken door 1 x een hoekduik,
gevolgd door 75 meter enkelvoudige rugslag

 C4 Borst en rugcrawl

15 meter borstcrawl, 15 meter rugcrawl

C5 proef boven water oriënteren en verplaatsen

Van de kant gaan met een sprong naar keuze, aansluitend 30 sec watertrappen met verplaatsen in meerdere
richtingen, gevolgd door

15 sec drijven op de rug, proef afronden met 30 sec watertrappen met de benen.

Badkleding
1. Van de kant te water gaan met een kopsprong, direct gevolgd door (zonder boven te komen)
2. onder water zwemmen door een gat in een verticaal in het water hangend zeil dat zich op 9 meter van de (start-)kant bevindt.
3.1. 100 meter schoolslag, onderbroken door 1 keer koprol voorover en 1 keer een hoekduik richting bodem maken; proef afronden met
3.2. 100 meter enkelvoudige rugslag.
4.1. Van de kant te water gaan met een kopsprong (een startsprong heeft de voorkeur), direct gevolgd door
4.2. 5 seconden uitdrijven op de borst, aansluitend enkele meters schoolslag, waarna 10 seconden drijven op de borst.
5.In het water afzetten van de wand, direct gevolgd door
5 seconden uitdrijven op de rug, aansluitend enkele meters enkelvoudige rugslag, waarna
6. 20 seconden drijven op de rug, gevolgd door 5 meter hoofdwaarts voortbewegen op de rug met gebruik van armen.
7. In het water afzetten van de wand, aansluitend 15 meter borstcrawl.
8. In het water afzetten van de wand, aansluitend 15 meter rugcrawl.
9. Van de kant te water gaan met een hurksprong, gevolgd door 30 seconden watertrappen met verplaatsen in meerdere richtingen, met gebruik van armen en benen, en 30 seconden (verticaal) blijven drijven met gebruik van armen.

Kleding-eisen diplomazwemmen zwemdiploma C
Bij het diplomazwemmen voor het zwemdiploma C dient de kleding te bestaan uit:
Badkleding

 • T-shirt, blouse of hemd met lange mouwen
 • Lange broek (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan)
 • Regen/windjack (bedoeld wordt een jack met lange mouwen, dat vaak is vervaardigd uit een soort nylon)
 • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)

Het is toegestaan dat kandidaten in plaats van een broek/blouse een jurk met lange mouwen of rok/blouse met lange mouwen dragen. De jurk/rok moet tot over de knie reiken.