Rudo LammersOp zaterdag 13 augustus 2016 is Rudo Lammers overleden. Zijn dood is een verlies voor onze vereniging in het algemeen maar in het bijzonder voor onze afdeling Wedstrijdzwemmen waar hij als trainer onvermoeibaar bezig was met verbetering van de prestaties van onze zwemmers.

Een gebrek aan trainers is in de wedstrijdzwemwereld niet vreemd. Ook onze vereniging werd erdoor geplaagd, reden om een oproep in de media te plaatsen. Vrijwel direct na plaatsing van deze oproep stond daar op een woensdagavond Rudo. Hij gaf aan wel interesse te hebben om ons team te komen versterken. Hij had zwemervaring en ging zelfs over een tijdje de oversteek naar Texel maken voor het goede doel “Spieren voor spieren”. Het klonk terloops, later bleek echter hoe betrokken en fanatiek hij hiermee bezig was.

Vliegende start

Met zijn ervaring in les geven als bijvoorbeeld aerobics-trainer en zijn eigen gemaakte meters in het water wilde hij direct alleen voor de groep staan. Ondanks onze verbazing hierover hebben we hem die ruimte graag gegeven. Zijn letterlijke woorden in een email waarin hij nogmaals zijn enthousiasme benadrukte: “Ik ga mijn best doen om woensdag een leuke pittige training te verzinnen en hopelijk klikt het een beetje met de jongens en deze ouwe man”.

Na deze training kregen we al snel een enthousiaste email van hem: “Ondanks een warm hoofd bij thuiskomst (ik ben toch liever in het water als ik in een zwembad ben) vond ik het leuk om te doen en wil ik er graag mee verder”. Vanaf dat moment waren de woensdagavond trainingen behoorlijk pittig met o.a. fanatiek opdrukken op de badrand. Gelukkig zat het met de klik tussen Rudo en de groep helemaal goed waardoor men graag bereid was iets extra’s voor hem te doen.

Bijzondere trainingen

Al snel had Rudo in het fitnesshok van ons zwembad een rollator en wat gewichten gevonden. Als hij het zwembad binnen kwam lopen met de rollator volgeladen met gewichten ging er altijd een grote zucht van de zwemmers door het bad, dit betekende namelijk hoe dan ook spierpijn de volgende dag. En wat kon hij daar van genieten! Het kon nooit gek, hard of zwaar genoeg. Zijn trainingen waren “niet voor pussy’s” en hij verwachtte dan ook volledige inzet. Hij was zeker niet te beroerd om zelf even mee te zwemmen en te laten zien hoe hard het kon en moest. Na de training vloog hij altijd door om de volgende groep af te matten tijdens een lesje aerobics in Sporthal “De Veerburg”.

Wij zullen Rudo als mens en trainer enorm gaan missen.
Wij wensen zijn vrouw en familie heel veel sterkte met dit enorme verlies.