Twaalf uurs zwemestafette in Den Krieck voor Moldavië

BREEZAND – In het zuiden van Moldavië heerst bittere armoede. Een groep jongeren uit de polder gaat er in augustus een week naartoe om ter plekke hulp te bieden. Daar is natuurlijk geld voor nodig en daarvoor worden allerlei acties opgezet. Een van de reizigers is Daan Weijdema (15) uit Breezand en hij pakt het groot aan. Hij organiseert samen met zijn ouders en nog twee anderen een zwemmarathon in zwembad Den Krieck, op zaterdag 25 en zondag 26 juni. Teams van zes personen kunnen zich bij hem aanmelden.

De zwemmarathon duurt van 25 juni 19.00 uur tot 26 juni 7.00 uur. De keuze voor een zwemevenement komt niet uit de lucht vallen. Daan: “Ik zwem zelf al vier jaar bij zwemvereniging Oude Veer en mijn moeder geeft les in Den Krieck. Ik organiseer de marathon met Martijn Smakman, Monique Doppenberg en mijn ouders. We proberen zoveel mogelijk teams te laten zwemmen, maximaal twaalf. Een team bestaat uit zes personen en die zwemmen in estafette-vorm. Het hoeven geen ervaren zwemmers te zijn, maar een zwemdiploma is wel verplicht. Er is genoeg toezicht en ehbo aanwezig, maar het is wel nodig dat je een beetje kunt zwemmen. Het is de bedoeling dat 12 uur lang minimaal twee personen per team in het water liggen. Per keer moet je minstens 200 meter zwemmen. En verder mag je zelf weten hoe je het plant, je bepaalt je eigen rust.”

Het zou wel eens een heel gezellige avond en nacht kunnen worden. Daan: “De hele nacht is de kantine open, daar kun je eten en drinken halen. We hopen dat er veel publiek komt.”

In het zwembad komt een bus te staan waar bezoekers donaties in kunnen doen. En natuurlijk wordt van de deelnemers een geldbedrag verwacht. Daan: “Elk team moet 300 euro neerleggen, dat komt neer op 50 euro per persoon. Daarvoor krijg je gratis eten, drinken en een bedankje. We zijn nog bezig om daarvoor sponsors te vinden. Die 50 euro hoef je natuurlijk niet zelf te betalen, je kunt je laten sponsoren door je ouders, grootouders, buren of vrienden.”

Opbrengst voor Moldavië

De opbrengst van de nachtmarathon gaat naar een goed doel. Waarom gekozen is voor Moldavië legt Daan uit: “Twee mensen uit de Samenvaartkerk in Breezand zijn naar Moldavië geweest en waren enorm onder de indruk van wat ze daar hebben gezien. In de winter is het er min 30 graden. Mensen wonen in krotten en kinderen zwerven over straat omdat hun ouders dronken thuis zitten. Dominee Nagelkerke kwam op het idee om er met een aantal jongeren van het Vaartje, de jeugdgroep van de Samenvaart, heen te gaan om te helpen. Er is een informatieavond gehouden om zoveel mogelijk mensen enthousiast te krijgen. We zijn met vijftien man, jongeren en enkele volwassenen, vanuit de Samenvaartkerk en de hervormde kerk in Wieringerwaard. De reis duurt van 15 tot en met 22 augustus. We gaan in Paicu, in het zuiden van het land, helpen bij de projecten van Tamara Bucur. Zij heeft een kinderopvang opgezet en ze helpt ouderen en de allerarmsten. Wij gaan onder andere voedselpakketten samenstellen en uitdelen en kinderen op de buitenschoolse opvang vermaken en helpen. Het is de bedoeling dat we allemaal 600 euro meebrengen. Maar we proberen natuurlijk meer geld in te zamelen, zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen helpen.”

De jongeren zetten allerlei acties op touw om geld in te zamelen. Kaarsen, boterkoeken en narcissen verkopen, een barbecue en een bingo, om er een paar te noemen. Daan: “Tijdens de Bloemendagen verkopen we koffie en thee bij de kerk. En waarschijnlijk gaan we nog bollen pellen. Tijdens Breezand op Stelten ga ik handgemaakte spullen verkopen die mijn broer Luuk heeft gemaakt van hout. En babyschoentjes die mijn moeder van leer heeft gemaakt.”

Sponsors

Een evenement als de zwemmarathon kan natuurlijk niet zonder sponsors. Tot nu toe zijn dat: Zwemvereniging Oude Veer, Drukkerij Rowa, Dille Bloemen, Bakkerij Haakman, Smaak Breezand, Slagerij Duin, Badmutswinkel.nl, Expert Breezand, Van der Plas verf en wand, Hubo Breezand, Van Lierop adviesgroep, Garage Rene, Jurgen Kooij Tweewielers, Hollands Noordkop, Kerkhof schoenmode, Jumbo, Kaas van Jacob en Elma Time for Fashion, Kapiteyn groep, Koopman en Co, Deen Breezand.

Teams van zes personen kunnen zich aanmelden voor de zwemmarathon bij de familie Weijdema, 0223-523273, weijdema@live. com. Ook sponsors kunnen zich hier aanmelden. Op de Facebookpagina ‘Vaartje naar Moldavië’ is het laatste nieuws te lezen.

Artikel ook geplaatst op voor pagina CTR Hollands Kroon 13-4-2016. Op de foto de organisatoren, vanaf links: Johan Weijdema, Daan Weijdema, Monique Doppenberg, Mirjam Weijdema en Martijn Smakman. (Foto: George Stoekenbroek)