In de wereld van het buitenwaterzwemmen  zindert het ‘Maarten van der Weijden effect’ nog na. De commissie Open Water Zwemmen kon hier mooi van mee profiteren, want er heerste zaterdag 25 juli op het terrein van de scouting en jachthaven Oude Veer uitstekende sfeer. De Langebaan wedstrijden waren voor de 42e keer met lekker zwemweer en een prima deelnemersveld.

De marathonzwemmers moeten vast gedacht hebben als ‘Als Maarten 195 kilometer kan, dan moet een beetje zwemmer toch de 7,5 of 15 km. kunnen? Het bracht  ieder geval 45 deelnemers aan de start van deze afstanden en dat waren er een stuk meer dan vorig jaar. Toen ging de langste afstand niet door wegens gebrek aan inschrijvers. Nu deden 16 deelnemers mee aan de 15 kilometer, waarvan drie van Oude Veer: Jeanet Pennings, Andre v.d.Ploeg en Richard Huisman.

Van links af: Richard Huisman, Jeanet Pennings en Andre van der Ploeg de deelnemers aan de 15 kilometer.

Bij de overige lange afstanden viel de animo van onze club wat tegen. Oorzaak was dat in het zelfde weekend andere triatlon wedstrijden waren.

Aan de iets kortere afstanden deden ook drie clubleden mee: Remco Davids de 7,5, Nico Hollander en Diewertje Bax de 5 kilometer.

Het marathontraject was van de jachthaven naar Oudesluis en terug (2x voor de 15 km.). Een mooi stukje zwemmen, alleen moeilijk vanaf de kant te volgen. De hoge rietkraag voorbij het Boermanweg strandje naar Oudesluis belemmert het zicht. Het doet denken aan vroegere tijden toen de tocht ook naar Ewijcksluis ging. Aquapakken waren toen nog niet toegestaan. Die tijd is voorbij, want in zo’n pak blijf je warm en het zwemt makkelijker.

Dave Duin had als taak twee zwemmers te begeleiden, zijn vriendine Jeanet Pennings en Andre van der Ploeg . Jeanet hield het na 7.5 km. gezien, ze wilde liever haar krachten sparen voor een triathlonwedstrijd die ze op zondag moest doen. Andre bouwde z’n race rustig op en finishde als zesde in 4 uur 38 minuten. De lijdensweg van Richard Huisman was hero├»sch. Op de helft ging hij nog als een speer en lag samen op kop. Het zou teveel van z’n krachten vergen, want na 8 kilometer kwam de grote lijdensweg. Richard blikte terug: ‘Het was een hel. Zeker vijf keer gedacht ik kap ermee, waar zijn we mee bezig. Maar dankzij Joke en Jeff toch doorgezet en de finish op mijn tandvlees gehaald. Volgend jaar weer?’

Naast de 7,5 en 15 kilometer waren er ook kortere afstanden waaraan Oude Veer leden aan hebben meegedaan.  Het evenement heeft een uitgebreid programma; van 250 meter voor de jongste jeugd tot 3000 meter voor de gevorderden. Het zijn niet alleen de wedstrijdzwemmers die hier hun hart kunnen ophalen, want aan de prestatietochten kon iedereen meedoen.

De 42e Open Water Wedstrijd in Anna Paulowna zit er alweer op. De organisatie kijkt terug op een mooie en vooral sportieve. Grote dank aan alle vrijwilligers en sponsoren die deze wedstrijd mogelijk hebben gemaakt!

Benieuwd naar de uitslagen? Kijk op: http://livetiming.oudeveer.nl