“We doen dit echt met z’n allen”, benadrukt zwembadmedewerker Mirjam Weijdema. Het mag duidelijk zijn dat er bij Stichting Zwembad Den Krieck in Breezand een hecht team aan het werk is. Dit team bestaat momenteel uit de parttimers Martien Elbertsen, Jan Feskens, Joop Menke en Mirjam Weijdema, kassamedewerker en toezichthouder Annemarie Brutch en vaste medewerkers Jaap Hofman en Rob Biemans, die inmiddels alweer 39 jaar in dienst is. Tezamen – Annemarie uitgezonderd – verzorgen zij de trainingen en lessen die er in het zwembad gegeven worden.

Naast de reguliere zwemlessen worden verschillende aquasporten aangeboden, zoals Aquafit4you, Supfit en Aquajoggen. Mirjam legt uit dat Supfit de nieuwste vorm van aquasport is bij het zwembad. Er liggen hierbij maximaal tien opblaasbare sup’s (surfplanken zonder zeil) in het water waarop vervolgens verschillende balans-, cardio- en yoga oefeningen worden gedaan. “Dit zorgt ervoor dat je alle spieren moet gebruiken om op de plank te kunnen blijven staan. Maar ook het van de plank af vallen is een deel van de training want je moet er immers ook weer op klimmen. Dit kost behoorlijk wat kracht!” Aquafit4you bestaat uit twintig minuten zwemmen, twintig minuten aquarobics oefeningen en twintig minuten aquajoggen. aquajoggen. “Bij aquajoggen blijft je hoofd door middel van een drijfbelt boven water en ga je joggen/hardlopen in het water, waarbij armen en benen in afwisselend hoog en laag tempo worden bewogen.”

Andere lessen die gegeven worden zijn onder andere: MBVO (Meer Bewegen Voor Ouderen), zwemmen/bewegen voor mensen met een luchtwegaandoening (carapatiënten) en conditiezwemmen. Daarnaast biedt Den Krieck zwemles aan voor immigranten. De kinderen van deze mensen zitten wel al op zwemles maar de ouders zijn meestal niet in het bezit van een zwemdiploma. Mirjam vertelt dat zij het vaak wel graag willen leren maar dat ze niet goed weten waar ze moeten zijn. “Deze lessen geven wij momenteel op maandagochtend en daar is zeker nog plek voor mensen die daarvoor belangstelling hebben!”

Hoe gaat dit enthousiaste team om met de veranderingen (verplaatsing, sluiting of subsidiekorting) die de gemeente in petto heeft? “Het geeft ons en de gebruikers van het zwembad veel onzekerheid maar vooralsnog gaan we er voor 200% tegenaan. We blijven alle trainingen geven, zoeken naar nieuwe inkomstenbronnen en ontwikkelen nieuwe vormen van aquasport. Daarbij proberen we zo efficiënt mogelijk te werken en de niet- productieve uren over te dragen aan onze externe partners, zoals B-Balance uit Julianadorp en ’t Voetenparadysje uit Breezand.”

Wat de toekomst betreft blijft het dus koffiedik kijken maar het team van Den Krieck hoopt dat ze nog lang open zullen blijven, al dan niet op een andere locatie. “We hopen dat de klanten ons zwembad zullen blijven bezoeken en dat we heel veel productieve jaren in het vooruitzicht hebben!” Op vrijdag 29 november van 19.00 tot 21.00 is er een demo-avond.

Uit weekblad CTR Hollands Kroon 24-11-2017 (Charlotte Phebe Post)