pijl

Zwemdiploma A

Standaard examen eisen Zwemdiploma A

Standaard examen eisen Zwemdiploma

A A1 proef survival gekleed. Vanaf enige hoogte te water gaan met een voetsprong voorwaarts, na het boven komen aansluitend 15sec watertrappen , gevolgd door 12,5 meter zwemmen , proef afronden met Zelfstandig uit het water klimmen.

A2 proef onderwater oriëntatie Van de kant te water gaan met een sprong (duiken heeft de voorkeur), gevolgd door (zonder boven Komen) onder water zwemmen door een gat op drie meter van de startkant.

A3 proef conditie zwemmen 25 meter schoolslag gevolgd door 25 meter enkelvoudige rugslag gevolgd door 25 meter schoolslag onderbroken door 1 X voetwaarts naar de bodem zakken gevolgd door 25 meter enkelvoudige rugslag

A4 proef Borst en rugcrawl 5 meter borstcrawl 5 meter rugcrawl

A5 proef je vertrouwd voelen in het water Enkele slagen zwemmen op de buik, aansluitend 5sec drijven op de buik , aansluitend enkele slagen zwemmen, gevolgd door Halve draai naar rugligging, gevolgd door 10sec drijven op de rug

A6 proef bovenwater oriëntatie en verplaatsen Van de kant te water gaan met een sprong naar keuze, gevolgd door 60sec watertrappen , waarin twee keer , al watertrappend , een hele draai om de lengte-as.

Badkleding
1. Van de kant te water gaan met een sprong (een kopsprong heeft de voorkeur), direct gevolgd door (zonder boven te komen)
2. onder water zwemmen door een gat in een verticaal in het water hangend zeil dat zich op 3 meter van de (start-)kant bevindt.
3.1. 50 meter schoolslag, proef afmaken met
3.2. 50 meter enkelvoudige rugslag.
4.1. In het water afzetten van de wand, direct gevolgd door
4.2. 5 seconden uitdrijven op de borst, aansluitend enkele meters schoolslag, waarna
4.3. 5 seconden drijven op de borst.
5.1. In het water afzetten van de wand, direct gevolgd door
5.2. 5 seconden uitdrijven op de rug, aansluitend enkele meters enkelvoudige rugslag, waarna 10 seconden drijven op de rug.
6. In het water afzetten van de wand, aansluitend 5 meter borstcrawl.
7. In het water afzetten van de wand, aansluitend 5 meter rugcrawl.
8. Van de kant te water gaan met een sprong naar keuze, gevolgd door 60 seconden watertrappen met gebruik van armen en benen, waarin 2 keer, al watertrappend een hele draai om de lengte-as gemaakt wordt.

Kleding-eisen diplomazwemmen zwemdiploma A
Bij het diplomazwemmen voor het zwemdiploma A dient de kleding te bestaan uit:

  • Badkleding
  • T-shirt, hemd of blouse met mouwen, lange broek (d.w.z. broek met pijpen; broek die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan)
  • Schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)

Het is toegestaan dat kandidaten in plaats van een broek/blouse een jurk of rok/blouse dragen. De jurk/rok moet tot over de knie reiken.